SLOVENSKA MESTA IN OBČINE

mesta.slo-link.si


ZGODOVINA MEST

Škofja Loka

Slikovita Škofja Loka, ki se bohoti ob sotočju Poljanske in Selške Sore, na prehodu Sorškega polja v razgiban svet Škofjeloškega in Polhograjskega hribovja, je najbolje ohranjeno srednjeveško mesto v Sloveniji in gospodarsko, kulturno, izobraževalno in upravno središče občine Škofja Loka.


VEČ »


Maribor

Maribor je ugnezden ob reki Dravi v objemu zelenih gozdov Pohorja in slikovitih vinorodnih gričev. Spojen je s čudovitim zaledjem najvzhodnejšega koščka Alp in razgibanih Slovenskih goric ter z reko povezan z ravnico Dravskega polja.VEČ »


Skupnost občin

  

STATISTIKA

OZEMLJE SKUPAJ: 

 20,273 km2

kopno: 20,151 km2
vode: 122 km2

OBALA: 46.6 km

NAJNIŽJA TOČKA:  

Jadransko morje 0 m 

NAJVIŠJA TOČKA: 

 Triglav 2,864 m

PREBIVALSTVO:

ocena 2014: 2.061.085 


Sledite nam
              Prireditve    Nastanitev    Gastronomija    Spoznaj Koper    Doživetja

 KOPER

     ZGODOVINA

Začetki v bronasti dobi
Poselitev širšega koprskega teritorija lahko spremljamo že od srednje bronaste dobe dalje, ko se sredi 2. tisočletja pr.n.št. pojavijo gradišča, poimenovana tudi kaštelirji. Kaštelirska kultura, katere nosilci so bila predvsem ilirska plemena Histrov, je bila prisotna do rimskega prodora v Istro (178/177 pr.n.št.) in formiranja kolonije Tergeste (Trst). S prvimi rimskimi vplivi se je pričelo težišče poselitve spuščati iz višin proti obali na nižje predele, ki so nudile ugodnejše razmere za obdelovanje zemlje. Nemajhno vlogo sta pri tem prevzeli novi in zahtevni kulturi: oljka in vinska trta, ki sta od tedaj postali najbolj značilni kulturi koprskega zaledja.

VEČ >>


        STATISTIKA

Zemljevid: 45°32′47.6″N, 13°43′45.98″E
Najdi.si, Geopedia.si, OSM
Država: Zastava SlovenijeSlovenija
Nadmorska višina: 9,8 m
Število prebivalcev: 23726
Poštna št./pošta: 6000 Koper
Občina: Koper
Pokrajina: Primorska
Statistična regija: Obalno - kraška regija

pobratena mesta

 Milje
Italija
Dolina
Italija
Ferrara
Italija
Buzet
Hrvaška
Žilina
Slovaška
Krf
Grčija
Jiuijang
Kitajska


GRB IN ZASTAVA

Mestna občina Koper ima grb v obliki ščita. V sredini ščita je na modri podlagi rumeno stilizirano sonce. Sonce je upodobljeno s človeškim obrazom s šestnajstimi žarki, od katerih je osem votlih - ravnih in osem polnih - vijugaste oblike. Grb se praviloma uporablja v barvni upodobitvi, lahko pa tudi v črno-beli, reliefni obliki ali v odlitku.

Zastava Mestne občine Koper
Zastava je modre barve. Ima obliko pravokotnika, v sredini katerega je simetrično postavljen znak občine. Razmerje med širino in dolžino zastave je 1:2.
Občinski praznik
Občinski praznik Mestne občine Koper je 15. maj – v spomin na upor v Marezigah 15. maja 1921, ki je bil eden prvih protifašističnih uporov v Evropi.

      

PREDSTAVITEV MESTA

 V občini živi večinsko slovensko in manjšinsko italijansko prebivalstvo, ki ob dvojezičnosti enakovredno ohranja tako jezik kot vse druge kulturne vrednote italijanske narodnosti. S prepletanjem spoznanj, izkušenj, interesov in vrednost dveh narodov nastaja specifična bogatejša »kultura ob meji«, ki je kultura sožitja, sodelovanja in prijateljstva med somejaki.
Sama podoba starega mesta je s svojo specifično zgradbo še danes dragocen urbanistični spomenik v mediteranskem prostoru. Sprehod po njegovem starem mestnem jedru odkriva slogovno govorico različnih obdobij in dejavno kontinuiteti ustvarjalnih hotenj, ki so v stoletjih oblikovala to zanimivo in privlačno obmorsko središče.

Obnovljene zgradbe, ulice in trgi, zlasti Prešernov in Carpacciov kot dva najpomembnejša obodna trga, predvsem pa osrednji mestni trg z obnovljeno Pretorsko palačo, Loggio in stolnico s svojimi gotskimi, renesančnimi in baročnimi oblikami, napisnimi ploščami in bogatim heraldičnim okrasjem še danes ohranjajo visoko kvaliteten in dragocen umetnostni ambient, ki vzpodbuja pozornost, radovednost in občudovanje obiskovalcev od blizu in daleč.


                  TURIZEM

Tematske potI

Ogledi in izleti

Kultura in umetnost

Doživetja za otroke

Pohodniške poti

Zabava in prosti čas

Wellness

Eko turizem

Doživi Hrastovlje

               

Turistično informacijski center Koper

Titov trg 3

6000 Koper - SI

T: +386 (0) 5 664 64 03

F: +386 (0) 5 664 64 06

E: tic@koper.si

W: www.koper.si

Okusi Istre15 izbranih tematskih poti Mestne občine KoperZaledje Kopra Titov trg