SLOVENSKA MESTA IN OBČINE

mesta.slo-link.si


ZGODOVINA MEST

Škofja Loka

Slikovita Škofja Loka, ki se bohoti ob sotočju Poljanske in Selške Sore, na prehodu Sorškega polja v razgiban svet Škofjeloškega in Polhograjskega hribovja, je najbolje ohranjeno srednjeveško mesto v Sloveniji in gospodarsko, kulturno, izobraževalno in upravno središče občine Škofja Loka.


VEČ »


Maribor

Maribor je ugnezden ob reki Dravi v objemu zelenih gozdov Pohorja in slikovitih vinorodnih gričev. Spojen je s čudovitim zaledjem najvzhodnejšega koščka Alp in razgibanih Slovenskih goric ter z reko povezan z ravnico Dravskega polja.VEČ »


Skupnost občin

  

STATISTIKA

OZEMLJE SKUPAJ: 

 20,273 km2

kopno: 20,151 km2
vode: 122 km2

OBALA: 46.6 km

NAJNIŽJA TOČKA:  

Jadransko morje 0 m 

NAJVIŠJA TOČKA: 

 Triglav 2,864 m

PREBIVALSTVO:

ocena 2014: 2.061.085 


Sledite nam
        KRANJ


     ZGODOVINA 

Staro mesto Kranj, v starejših omembah tudi Carnium, Creina, Chreina, Krainburg, je zgodovinsko mesto na konglomeratnem pomolu med rekama Sava in Kokra. Območje mesta je bilo poseljeno vse od obdobja Keltov v prvem tisočletju pred našim štetjem. Enega od svojih vrhuncev je doživelo po preseljevanju ljudstev in poselitvi Slovencev v 7. stoletju, ko sta bila osnovana strateško pomembna utrdba in z njo povezano naselje, kar izpričuje največje staroslovensko grobišče, ki je bilo odkrito v Sloveniji.

Ob izgubi samostojnosti konec 9. oz. na začetku 10. stoletja postane utrdba na območju sedanjega Kranja sedež tako ...

VEČ<<

       STATISTIKA

Zemljevid: 46°14′37.12″N, 14°21′20.74″E
Najdi.si, Geopedia.si
Država: Zastava SlovenijeSlovenija
Nadmorska višina: 388 m
Število prebivalcev: 38.838
 Poštna št./pošta: 4000 Kranj
 Občina: Kranj
 Pokrajina: Gorenjska
 Statistična regija: Gorenjska regija

PRIJATELSKA MESTA

BANJA LUKA (Republika Srbska / BiH)

BELJAK - VILLACH (Avstrija)

BITOLA (Makedonija)

HERCEG NOVI (Črna Gora)

KOTOR VAROŠ (Republika Srbska / BiH)

LA CIOTAT (Francija)

OLDHAM (Velika Britanija)

OSIJEK (Hrvaška)

RIVOLI (Italija)

SENTA (Srbija)

ZEMUN (Srbija)

ŽELEZNA KAPLA (Avstrija)

DOBERDOB (Italija)

BÜYÜKÇEKMECE - Carigrad (Turčija)

AMBERG (Nemčija)

GROŽNJAN (Hrvaška)

KOČANI (Makedonija)

NOVI SAD (Srbija)

PULJ (Hrvaška)

UŽICE (Srbija)


              GRB IN ZASTAVA  

Leta 1256 je Kranj prvič omenjen kot mesto. Njegovi gospodarji so bili grofje Andeški, ki so bili tedaj najmočnejša plemiška rodbina na Kranjskem. V grbu so imeli belega orla v modrem polju. Ko je ta rodbina izumrla, je Kranj od njih podedoval grb. V 14. stoletju so mestu vladali Habsburžani, nato nekaj časa Celjani, Habsburžani a, ne enih ne drugih ni motil mestni grb s simbolom grofov Andeških. V Valvasorjevi knjigi iz leta 1687 je bela barva andeškega orla spremenjena v rdečo, barva polja pa je modra. To ni v skladu s pravili grboslovja, ki dopuščajo le barvo na kovino in ne barvo na barvo. Sedanji kranjski mestni grb je to napako popravil in ima zato rdečega orla na srebrni podlagi. V ljudskem izročilu mnogih narodov je orel pojem mogočnosti.


       PREDSTAVITEV MESTA

Kranj je prijetno zgodovinsko mesto na skalnatem pomolu nad sotočjem planinskih rek Save in Kokre. O davni preteklosti Kranja govorijo arheološke najdbe, staro mestno jedro in obzidje ter obrambni stolpi. Tisto, po čemer je Kranj še posebej znan so: Prešernov grob v Prešernovem gaju, Prešernov spominski muzej in Prešernovo gledališče s spomenikom dr. Franceta Prešerna. V samem mestnem jedru si je moč ogledati tudi Mestno hišo, v kateri je stalno predstavljena arheološka razstava Železna nit, Pavšlarjevo hišo, ki je primer bogate meščanske stavbe iz 16. stoletja in z enim izmed najlepših renesančnih arkadnih hodnikov v Sloveniji, ter Grad Khislstein, ki predstavlja utrdbeno področje od antičnega obdobja do zgodnjega srednjega veka. V mestu Kranj so zelo dejavne tudi organizacije in društva, ki pripravljajo bogat program koncertov, predstav in prireditev za otroke in odrasle, še zlasti poleti na grajskem vrtu. Preko celega leta se odvijajo razne prireditve kot so: Prešernovi dnevi v Kranju, Teden slovenske drame, Veseli december, Kislfest, Kranjski jazz festival v okviru festivala Carniola, Festival kreativnih kitaristov, Festival klasične glasbe – Musica Carnium, Teden mladih in Kranfest – Kranjska noč. V letu 2005 pa je stekel tudi projekt »Poroke v Kranju«. Tako pari lahko izbirajo med dvema protokoloma: Meščanska poroka iz 19. stoletja in Županova poroka.


klikni na sliko za predvajanje posnetka


                   TURIZEM

TURISTIČNO INFORMATIVNI CENTER

Kranjska hiša
Glavni trg 2, 4000 Kranj
http://www.tourism-kranj.si/files/www.tourism-kranj.si/themefiles/ikonice/tel.gif00386 4 238 04 50
http://www.tourism-kranj.si/files/www.tourism-kranj.si/themefiles/ikonice/print.gif00386 4 238 04 51
tic@tourism-kranj.si


TURISTIČNO DRUŠTVO KRANJ
Koroška cesta 29
http://www.tourism-kranj.si/files/www.tourism-kranj.si/themefiles/ikonice/tel.gif  00386 4 236 30 30
http://www.tourism-kranj.si/files/www.tourism-kranj.si/themefiles/ikonice/print.gif00386 4 236 30 31
td.kranj@siol.net
www.turisticnodrustvo-kranj.si

 

 

everbuying gadgets