SLOVENSKA MESTA IN OBČINE

mesta.slo-link.si


ZGODOVINA MEST

Škofja Loka

Slikovita Škofja Loka, ki se bohoti ob sotočju Poljanske in Selške Sore, na prehodu Sorškega polja v razgiban svet Škofjeloškega in Polhograjskega hribovja, je najbolje ohranjeno srednjeveško mesto v Sloveniji in gospodarsko, kulturno, izobraževalno in upravno središče občine Škofja Loka.


VEČ »


Maribor

Maribor je ugnezden ob reki Dravi v objemu zelenih gozdov Pohorja in slikovitih vinorodnih gričev. Spojen je s čudovitim zaledjem najvzhodnejšega koščka Alp in razgibanih Slovenskih goric ter z reko povezan z ravnico Dravskega polja.VEČ »


Skupnost občin

  

STATISTIKA

OZEMLJE SKUPAJ: 

 20,273 km2

kopno: 20,151 km2
vode: 122 km2

OBALA: 46.6 km

NAJNIŽJA TOČKA:  

Jadransko morje 0 m 

NAJVIŠJA TOČKA: 

 Triglav 2,864 m

PREBIVALSTVO:

ocena 2014: 2.061.085 


Sledite nam
         

      

GRB IN ZASTAVA    

Grbu je osnova mestni pečatnik iz 14. stoletja, kjer so združeni srednjeveški heraldični simboli: obzidje, odprta mestna vrata in golob nad njimi.

Grb ima obliko ščita s poljem rdeče barve. Na rdečem polju je vhodni stolp z odprtimi vrati in dvignjeno mrežo, ki se dotika spodnje strani ščita. V stolpu nad vrati sta dve strelni lini. Na vsaki strani vhodnega stolpa je štirioglat stražni stolp s polkrožnim oknom, stranskim prizidkom in izstopajočim zobčastim nadzidkom. Stolpi imajo sedlaste strehe in na vsaki po dva zlata glaviča. Stolpi so med seboj povezani z nazobčanim zidom. Med stražnima stolpoma je bel golob z razprtimi krili, ki se spušča v navpičncm letu. Stolpi in obzidja so bele barve. Mreža je zlate barve.

Simbolizirani grad spominja na grad na Piramidi, po katerem je mesto dobilo ime. Golob je simbol Svetega Duha, ki bedi nad mestom. Zavetnik mesta je sv. Janez Krstnik.

www.mariborcitycard.si

PREDSTAVITEV MESTA


Maribor  je drugo največje mesto v Sloveniji in središče Mestne občine Maribor. Je univerzitetno in metropolitsko mesto ter gospodarsko, finančno, upravno, izobraževalno, kulturno, trgovsko in turistično središče severovzhodne Slovenije. Maribor bo leta 2012Kulturna prestolnica Evrope">Evropska prestolnica kulture.Maribor bo tudi evropska prestolnica mladih 2013 in gostil evropsko mladinsko šahovsko prvenstvo v letu 2013. Maribor je središče slovenske Štajerske in sedež Podravske regije ter vzhodne kohezijske regije.

 Leži na 273 m nadmorske višine[2], 15° 39' 12" zemljepisne dolžine in 46° 33' 39" zemljepisne širine. 

Maribor ima nadvse ugodno lego na križišču pomembnih evropskih poti, ob reki Dravi, med Pohorjem, Kozjakom 

in Slovenskimi goricami, 

med Dravsko dolino in Dravskim poljem.

   


ZGODOVINA MESTA


Maribor je v slabem tisočletju doživljal vzpone in padce. Mestne pravice je dobil v 13.stoletju, v poznem srednjem veku pa je bilo mesto prisiljeno opasati z močnim obzidjem, da je zavračalo turške vojske, ki so tod rinile proti osrčju Evrope. Na Lentu, starem mestu ob Dravi, so njihovi ostanki še dobro ohranjeni. 

In kako je mesto dobilo ime? Prvič ga je v nekem pismu leta 1836 zapisal pesnik Stanko Vraz. Sestavil ga je iz osnove mar (kar pomeni vnemo, skrbnost) in pripone bor (boj) po zgledu na nemško-zahodno slovansko dvojico Brandenburg: Branibor. Pesnik in politik Lovro Toman je leta 1861 ime pesniško utrdil s pesmijo Mar i bor. Dotlej, pa še kasneje, so Slovenci v ljudski govorici za mesto uporabljali ime Marporg, prirejeno po nemškem Marburg, nastalem iz srednjeveškega Marcpurch, kar je pomenilo grad v obmejni krajini.                                                                                        

Država:      Slovenija

Nadmorska višina:   274,7 m

Število prebivalcev  95.171 (2011)[1]

Zgodovinska imena: nemško Marburg

Poštna št./pošta: 2000 Maribor

Občina: Maribor

Pokrajina: Štajerska

Statistična regija: Podravska regija

Vir: SURS, GURS, popis prebivalstva 2002

Maribor je pobraten z naslednjimi mesti:

Zastava Avstrije - Gradec, Avstrija

Zastava Združenega kraljestva Zastava Anglije - Greenwich, Združeno kraljestvo, Anglija
Zastava Srbije - Kraljevo, Srbija
Zastava Nemčije - Marburg, Nemčija
Zastava Hrvaške - Osijek, Hrvaška
Zastava Luksemburga - Petange, Luksemburg
Flag of the United States Flag of Colorado.svg - Pueblo, Kolorado, ZDA
Zastava Rusije - Sankt Peterburg, Rusija
Zastava Madžarske - Sombotel (Szombathely), Madžarska
Zastava Francije - Tours, Francija
Zastava Italije - Videm, Italija

       ŠPORT V MARIBORU

Šport v mestu Maribor

Svoj prosti čas v Mariboru in njegovi okolici lahko preživite na lovu, ribolovu, smučanju, kopanju, na kolesarjenju, sprehodih in izletih. Mnogi športno-rekreacijski objekti v mestu ( Športni objekti) omogočajo še ukvarjanje z mnogimi drugimi športi:

VEČ>>

Naravne znamenitosti  

Stara trta
Mariborski otok
Trije ribniki
Kalvarija
Piramida
Mariborski park
Studenški gozd
Drava
Pohorje
Stolni vrh
Meljski hrib

     

         Ostale znamenitosti

Akvarij - Terarij
Tržaška cesta
Mariborska tržnica
Hotel Zamorc
Hutterjev blok
Muzej na prostem Račji dvor
Zapuščeni zapori pri Evroparku
Grand - hotel Nadvojvoda Janez

               TURIZEM 

Maribor je kot štajerska prestolnica drugo največje mesto v državi, hkrati pa simpatično majhno in vpeto v čudovito naravo Pohorja na eni in vinorodnih gričev na drugi strani ter rekeDrave, ki se vije skozenj. Prepustite se najboljšemu, kar ponuja ena ključnih turističnih destinacij v Sloveniji s svojo raznoliko in kvalitetno ponudbo

VEČ>>