SLOVENSKA MESTA IN OBČINE

mesta.slo-link.si


ZGODOVINA MEST

Škofja Loka

Slikovita Škofja Loka, ki se bohoti ob sotočju Poljanske in Selške Sore, na prehodu Sorškega polja v razgiban svet Škofjeloškega in Polhograjskega hribovja, je najbolje ohranjeno srednjeveško mesto v Sloveniji in gospodarsko, kulturno, izobraževalno in upravno središče občine Škofja Loka.


VEČ »


Maribor

Maribor je ugnezden ob reki Dravi v objemu zelenih gozdov Pohorja in slikovitih vinorodnih gričev. Spojen je s čudovitim zaledjem najvzhodnejšega koščka Alp in razgibanih Slovenskih goric ter z reko povezan z ravnico Dravskega polja.VEČ »


Skupnost občin

  

STATISTIKA

OZEMLJE SKUPAJ: 

 20,273 km2

kopno: 20,151 km2
vode: 122 km2

OBALA: 46.6 km

NAJNIŽJA TOČKA:  

Jadransko morje 0 m 

NAJVIŠJA TOČKA: 

 Triglav 2,864 m

PREBIVALSTVO:

ocena 2014: 2.061.085 


Sledite nam
  NOVO MESTO


 ZGODOVINA MESTA

Ko pomislimo na Dolenjsko, se nam odstre slika razgibane pokrajine s številnimi grički s cerkvami na njih, mogočnimi Gorjanci, obsežnimi kočevskimi gozdovi in zeleno lepotico Krko. Ta je že stoletja kažipot njenim prebivalcem in popotnikom.
Pojdite z nami nazaj v čas in spoznajte Novo mesto, kot so ga poznali naši predniki.
Prazgodovina in stari vek ›
Srednji vek ›
Ustanovitev Novega mesta ›
Frančiškanski samostan ›
Novomeški kolegialni kapitelj ›
Razcvet in nazadovanje mesta ›
Narodno prebujenje ›
Prva svetovna vojna in novomeška pomlad ›
Druga svetovna vojna ›
Povojno obdobje ›     STATISTIKA

Zemljevid: 45°47′54.88″N, 15°10′26.08″E

Najdi.si, Geopedia.si, OSM
Država: Zastava SlovenijeSlovenija
Nadmorska višina: 190,3 m
Število prebivalcev: 35.848
Vrsta: mesto
Ustanovitelji: Rudolf IV. Habsburški
Ustanovitev: 7. april 1365
Poštna št./pošta: 8000 Novo mesto
Občina: Novo mesto
Pokrajina: Dolenjska
Statistična regija: Jugovzhodna Slovenija


POBRATENA MESTA

Langenhagen (Nemčija),

Vilafranca del Penedes (Španija),

Bihać (BiH),

Jixing (Kitajska),

Provinca Brescia (Italija),

Leskovac (Srbija),

Vršac (Srbija),

Herceg Novi (Črna gora),

Torun (Poljska),

Trnava (Slovaška).


GRB IN ZASTAVA

Opis grba - splošno: grb Mestne občine Novo mesto predstavlja njegovega ustanovitelja nadvojvodo Rudolfa IV., odetega v rdeče, sedečega na zlatem prestolu, postavljenem na zelena tla v srebrnem ščitu. Blazon: Grb Mestne občine Novo mesto je upodobljen na podaljšanem ščitu zrelo-gotskega stila. Glavni atribut grba predstavlja v rdeče odetega ustanovitelja Novega mesta habsburškega nadvojvodo Rudolfa IV. s črnimi lasmi in brado, sedečega na zlatem prestolu z visokim pravokotnim naslonjalom; prestol je postavljen na zelena tla v srebrnem ščitu; nad-vojvoda nosi bel ovratnik in bele manšete, črn pas z zlatim okrasjem; na prsih nosi red zla-tega runa; njegov rdeč nadvojvodski klobuk ima bel nazobčan obod, od zgoraj ga oklepa zlato streme s križcem na vrhu; v razširjenih rokah drži modro državno jabolko v desnici ter zlato fevdno zastavico v levici; pod robom do tal segajoče tunike so vidna v črna obuvala odeta stopala.Zunanja zlata obroba ščita služi le kot grbovni okras.

VEČ>>>


PREDSTAVITEV MESTA

Novo mesto je prestolnica Dolenjske. Leži sredi gričevnate pokrajine v rečnem zavoju reke Krke na nadmorski višini 202 m, 45º 48’ 13" severne zemljepisne širine in 15º 10’ 31" vzhodne zemljepisne dolžine. Mestni obod sestavljajo na jugovzhodu Gorjanci, na jugozahodu Ljuben (546 m), na zahodu vzrastki Kočevskega Roga, na severu pa vinorodna Trška gora (428 m). Staro mestno jedro, ki je krožne oblike s polmerom okoli 250 m, stoji na skalnatem apnenčastem polotoku. Obliva ga počasna sivozelena Krka, ki teče tu v treh zaporednih rečnih zavojih. Med njimi je troje pomolov. Na najbolj izrazitem srednjem pomolu stoji mesto, druga dva pa zarašča gozd; na zahodu Portovald, na vzhodu Ragov log, ki je delno preurejen v prirodni park in od 1955. leta povezan z levim bregom Krke po leseni brvi. Oba imata zdaj športno-rekreacijsko vlogo. Polotok z mestnim jedrom se najvišje dviga s Kapiteljskim hribom (202 m), ki se proti jugozahodu strmo spušča h Krki. Tu je nastal znameniti Breg, ki daje mestu svojevrstno obeležje. Najlepši pogled se odpira z vzhoda in zahoda in so ga zato pogosto upodobili slikarji, zlasti Jakac in Lamut. Skalnati strmi breg Krke prehaja od Brega proti zahodu v aluvialno rečno teraso Loko. Zdaj so tu športna igrišča. Gladina Krke je pod Novim mestom pri zgornjem jezu ob nekdanjem mlinu na nadmorski višini 162 m. Jez je ohranjen iz higienskih razlogov zaradi kanalov, speljanih v reko. Iz starega jedra se mesto pahljačasto širi ob dohodnih cestah. Na severozahodu je najstarejši del mesta prometno-transportni in industrijski Bršljin s Cegelnico, na severovzhodu prav tako industrijski kompleksi Ločne in Mačkovca, na jugovzhodu Žabja vas in Gotna vas, na jugu Kandija, Grm in Šmihel z Regrčo vasjo in na zahodu Drska z Irčo vasjo in Brodom.

VEČ>>>

   

  ZA VIDEO PREDSTAVITEV KLIKNI NA SLIKO