SLOVENSKA MESTA IN OBČINE

mesta.slo-link.si


ZGODOVINA MEST

Škofja Loka

Slikovita Škofja Loka, ki se bohoti ob sotočju Poljanske in Selške Sore, na prehodu Sorškega polja v razgiban svet Škofjeloškega in Polhograjskega hribovja, je najbolje ohranjeno srednjeveško mesto v Sloveniji in gospodarsko, kulturno, izobraževalno in upravno središče občine Škofja Loka.


VEČ »


Maribor

Maribor je ugnezden ob reki Dravi v objemu zelenih gozdov Pohorja in slikovitih vinorodnih gričev. Spojen je s čudovitim zaledjem najvzhodnejšega koščka Alp in razgibanih Slovenskih goric ter z reko povezan z ravnico Dravskega polja.VEČ »


Skupnost občin

  

STATISTIKA

OZEMLJE SKUPAJ: 

 20,273 km2

kopno: 20,151 km2
vode: 122 km2

OBALA: 46.6 km

NAJNIŽJA TOČKA:  

Jadransko morje 0 m 

NAJVIŠJA TOČKA: 

 Triglav 2,864 m

PREBIVALSTVO:

ocena 2014: 2.061.085 


Sledite nam
     POSTOJNA


      ZGODOVINA

Zgodovina Postojne je bogata in seže daleč v preteklost. Kamnita orodja iz jam (Postojnska jama, Otoška jama, Jama v Lozi, Zakajeni spodmol in Betalov spodmol) povedo, da je bila Postojna z okolico močno poseljena že v najstarejših obdobjih (paleolitik).

V času rimskega imperija je Pivška kotlina prevzela vlogo prehodnega - tranzitnega področja, zgodnji srednji vek pa tu ni pustil vidnejših sledov. Postojna je v zgodovinskih virih omenjena prvič leta 1226, 1262 je omenjena vas Postojna (villa de Arnesperch), 1369. leta pa se pojavi (Postoyna, Posthojma).Postojno, vas na pomembni trgovski poti med Ljubljano, Trstom in Reko, so si v dobi razpadanja oglejske posesti pri svojem prodiranju proti Jadranskemu morju 1371. leta pridobili Habsburžani.

VEČ...


       STATISTIKA

Zemljevid: 45°46′33.11″N, 14°12′49.18″E
Najdi.si, Geopedia.si
Država: Zastava SlovenijeSlovenija
Nadmorska višina: 556,4 m
Število prebivalcev: 8548 (2002)
Poštna št./pošta: 6230 Postojna
Občina: Postojna
Pokrajina: Notranjska
Statistična regija: Notranjsko - kraška regija

Zemljevid mesta            

 Mesto Postojna             

Turistične agencije        

 Znamenitosti           

Treking in kolesarjenje 

Restavracije in gostilne              

 Picerije              

 Ostala ponudba             

 Turistična zveza in društva        

 Pošlji elektronsko razglednico 

 Virtualni sprehod po občini


              GRB IN ZASTAVA

Znak občine Postojna je poenostavljen grb občine Postojna. Znak ima obliko polkrožno oblikovanega ščita, deljenega na modro in rdečo polovico z belim polkrožno oblikovanim poljem v spodnjem delu grba, kjer se nahaja človeška ribica v roza barvi s sivo obrobo. Preko zgornjih dveh polj je postavljen bel orel z razprtimi krili in na desno obrnjeno glavo. Orel ima rumen kljun in kremplje, ter rdeč jezik, obrobljen je s sivo obrobo. Nad ščitom se nahaja bela zidana krona.
 
Po barvi in obliki je znak enak originalnemu grbu, podeljenemu Postojni leta 1909, ob povzdignjenju z trga v mesto.

   

           PREDSTAVITEV MESTA

Občina Postojna leži v jugozahodnem delu Slovenije, na stičišču primorskega in celinskega sveta, na severni strani pivške kotline in spada v Notranjsko-kraško statistično regijo. Zaradi ugodnih prometnih poti in lege med Ljubljano, Trstom, Gorico in Reko je že od nekdaj upravno in gospodarsko središče Notranjske.

 Občina meri 270.268.878 m2, gostota prebivalstva je 53,87 na km 2 prebivalstva, v Sloveniji pa 98,1 prebivalcev na km2, s čimer se Slovenija uvršča med srednje gosto poseljene države Evrope.

Celotna občina leži na področju kraškega sveta, je zelo bogata z naravo in kulturno dediščino, gospodarsko je prvenstveno usmerjena v turizem in turizmu kompatibilne panoge. Več kot 60% občine pokriva gozd, kmetijska zemljišča niso izrazito kvalitetna, na možnost pridelave vpliva tudi razmeroma visoka nadmorska višina, izrazita panoga je kmetijstvo in živinoreja. Narava je razmeroma dobro ohranjena, problemov z ekološko spornimi gospodarskimi programi občina nima, velik del občine pa obsega osrednje vadbišče slovenske vojske  Poček, ki pa predstavlja svojstven ekološki problem.

   

                 TURIZEM

Turistični utrip dajejo mestu tudi številne prireditve. Največji sta gotovo Furmanski praznik in Viteške igre. Na poti proti Predjamskemu gradu je v kozolcu “toplarju”  na ogled zbirka starega orodja, ki so ga včasih uporabljali kmetje in gozdarji. Znane so tudi razne tradicionalne prireditve v okoliških krajih (Krompirjeva noč, Jakobov dan, Gozdar in kmet nekoč in danes…). V Postojni pa poleg ostalih prireditev v mesecu avgustu poteka tudi poletni festival »Zmaj ‘ma mlade«. Vedno bolj priljubljen in obiskan pa je festival  Blues Postojna, ki privabi največja imena svetovne blues scene.

Postojna z okolico nudi obiskovalcem obilo zanimivosti, predvsem  edinstvenih naravnih znamenitosti in kulturno zgodovinskih spomenikov. Razgibani tereni v okolici so idealni za  tek, pohodništvo, jahanje kolesarjenje in druge športne aktivnosti, bližnji vrhovi Nanos, Sv.Lovrenc, Javornik in drugi pa vabijo v svoje okrilje tudi zahtevnejše planince.  

Skupaj z znamenitostmi Notranjske Postojna predstavlja zanimivo turistično destinacijo, ki vabi goste na odkrivanje svojih skrivnosti.


  ZANIMIVOSTI MESTA

Naravne in kulturne znamenitosti


Postojnska jama


Pivka jama in Črna jama
Jama pod Predjamskim gradom
Planinska jama
Planinsko polje

Primož – razgledna točka in vojaški bunkerji iz leta 1935   


Šilentabor– razgledna točka in ostanki tabora iz leta 1471,  cerkev sv.Martina iz leta 1314 

 
Grad Kalec – dom narodnega buditelja in kulturnega delavca Miroslava Vilharja ( 1818 – 1871) Fran Levstik leta 1858 tukaj napiše prvo slovensko povest Martin Krpan


Javorniki - gozdni masiv od Jurišč do Laz pri Gorenjem Jezeru


Cerkniško Jezero – slavno presihajoče jezero


Grad Snežnik – zgodovinski grad s prvo omembo iz leta 1269


Veliki Obrh   - eden od dveh izvirov Obrha,  nikoli ne presahne


Metulje – osrednja vas, kjer se je razvijalo bloško smučanje


Nova Vas -  etnološka zbirka bloškega smučanja v gostilni Slamar


Vodna korita – značilna za Novo vas in Velike Bloke


Slivnica - razgledna točka s kočo, domovanje "coprnic"


Jezerski hram – živa maketa Cerkniškega jezera z etnološko zbirko ribištva


Rakov Škocjan – zavarovan krajinski park Rakov Škocjan


Postojnska jama – svetovno znana jama Postojnska jama


Obstaja kotiček, s katerim se je narava še posebej potrudila. 

To je domovina nepreglednih gozdov, svobodnih ptic in ponosnih živali, kraj srečanja z dih jemajočim podzemnim svetom in pokrajina tipičnih kraških pojavov. Je tudi dežela vznemirljivih zgodovinskih spomenikov in pristnih ljudi.

Pravimo mu Zeleni kras. Razgiban in poln energije vas skozi celo leto vabi pod nebo, med naravna čudesa in kulturne spomenike. Obiščite nas. Sami, s prijatelji ali z družino. Prijazno vas bomo sprejeli in vas popeljali naokrog.

Odkrijte Zeleni kras. Dobrodošli.