SLOVENSKA MESTA IN OBČINE

mesta.slo-link.si


ZGODOVINA MEST

Škofja Loka

Slikovita Škofja Loka, ki se bohoti ob sotočju Poljanske in Selške Sore, na prehodu Sorškega polja v razgiban svet Škofjeloškega in Polhograjskega hribovja, je najbolje ohranjeno srednjeveško mesto v Sloveniji in gospodarsko, kulturno, izobraževalno in upravno središče občine Škofja Loka.


VEČ »


Maribor

Maribor je ugnezden ob reki Dravi v objemu zelenih gozdov Pohorja in slikovitih vinorodnih gričev. Spojen je s čudovitim zaledjem najvzhodnejšega koščka Alp in razgibanih Slovenskih goric ter z reko povezan z ravnico Dravskega polja.VEČ »


Skupnost občin

  

STATISTIKA

OZEMLJE SKUPAJ: 

 20,273 km2

kopno: 20,151 km2
vode: 122 km2

OBALA: 46.6 km

NAJNIŽJA TOČKA:  

Jadransko morje 0 m 

NAJVIŠJA TOČKA: 

 Triglav 2,864 m

PREBIVALSTVO:

ocena 2014: 2.061.085 


Sledite nam
PTUJ


Zemljevid: ,46°25′00″N, 15°52′00″E

Najdi.siGeopedia.si
Država: Zastava Slovenije Slovenija
Nadmorska višina: 232 m
Število prebivalcev: 23.957
Poštna št./pošta: 2250 Ptuj
Občina: Ptuj
Pokrajina: Štajerska
Statistična regija: Podravska regija
Vir: SURS, GURS, popis prebivalstva 2002 (kjer ni drugače navedeno).

Ptuj je pobraten s šestimi mesti:
Zastava Srbije - Aranđelovac, Srbija
Zastava Slovaške - Banská Štiavnica, Slovaška (2002)
Zastava Nemčije - Burghausen, Nemčija (2001)
Zastava Francije - Saint-Cyr-sur-Loire, Francija (1998)
Flag of Macedonia.svg - Ohrid, Makedonija (2006)
Zastava Hrvaške - Varaždin, Hrvaška (2004)


Turizem na Ptuju

Turizem v Spodnjem Podravju je danes del svetovnega in evropskega tržišča, ki je znan po odmevnih mednarodnih prireditvah, termalni, etnološki, kulturnozgodovinski, enološko-kulinarični ponudbi, območje pa je uveljavljeno tudi kot športno-rekreacijsko in sprostitveno središče. Spodnje Podravje odlikuje, gledano s turistične perspektive, velika pestrost in raznolikost.

                      GRB IN ZASTAVA

Ptujski pečat mesta iz leta 1273 spada med najstarejše mestne pečate v Sloveniji in se uvršča med posebne vrste gotskih spomenikov in dragocenosti s kulturnozgodovinskega, z umetnostnega in s pravnega področja. Srednjeveški Ptuj je svoj pravni status in pomembnost mestne avtonomije demonstriral prav z uporabo lastnega pečata. 
Ptujski mestni grb je nastal iz prej opisanega mestnega pečata, ki se je od 1273 do okoli leta 1400 ikonografsko vedno bolj poenostavljal:

  • 1237: sv. Jurij na konju, pečat;
  • 1380: sv. Jurij, lesena plastika s križem na prsih;
  • 1486: sv. Jurij (pešec) brez konja ubija zmaja, pečat;
  • 1551: kamniti grb iz mestnih ogrskih vrat, danes vzidan v Miheličevi galeriji v vodnem stolpu;
  • 1555: sodni meč mestnega sodnika z upodobitvijo sv. Jurija;
  • 1567: opis grba in upodobitev v: Baratsch, Z.: Steiermärkisches Wappenbuch; grbovno polje je bele (srebrne) barve z vrisanim rdečim križem;
  • 1769: upodobitev mestnega grba na eni strani in sv. Jurija na drugi strani na zastavi meščanske garde

     

                       ZGODOVINA MESTA

Območje Ptuja bilo poseljeno že v pozni kameni dobi (Eneolitu). To potrjujejo glinene posode in kamnite sekire najdene na grajskem griču in na območju današnje Gimnazije. V pozni železni dobi so ga naselili Kelti, kar potrjujejo najdbe z grajskega griča.

Rimljani so v prvem stoletju okrog leta 15 n.š. mesto najprej naselili na desnem bregu drave, kjer so postavili vojaški tabor. Ter ga postopno razširili tudi na levi breg kjer so nastale obrtniške četri (Rimska peč) in premožnejše četri z vilami (Vičava, Bratje reš). Poetovio je najpomembnejše in največje rimsko mesto na Slovenskem. Z več kot 40.000 prebivalci je bil celo večji od Londona 15.000 (Londinium) in Dunaja 15-20.000 (Vindobona).

Zaradi svoje lege na obrobju imperija sta na Ptuju imela 3x sedež tudi rimski Legiji: legija VIII. Augusta in Gemina XIII. V času Pax Romana je Rimska legija štela 5120 legionarjev in jo je običajno podpiralo enako število podpornih enot. Bolj prestižne legije, in tiste, nameščene na sovražno mejo ali v nemirnih pokrajinah so težile imeti več pomočnikov. Tako so nekatere legije bile na trenutke okrepljene z 15.000-16.000 enotami.

        

                         PREDSTAVITEV MESTA

Ptuj  je mesto in središče mestne občine Ptuj. Je najstarejše mesto naSlovenskem. Območje mesta je bilo poseljeno že v mlajši kameni dobi, v antiki se je iz vojaškega tabora razvila utrba Poetovio. Srednjeveški del mesta se je naslonil na vznožje Grajskega griča. Občina (MO) Ptuj ena od 11 mestnih občin v Republiki Sloveniji. Površina mesta je 66,7 km² leži pa na nadmorski višini 232 m. Leži v SV delu Slovenije (v panonskem svetu). Obdajajo ga Slovenske gorice in Haloze ter Dravsko in Ptujsko polje. Mimo Ptuja poteka tudi zgodovinsko pomemben prehod čez Dravo, kjer je že v prazgodovini potekala trgovska pot med Baltskim in Jadranskim morjem. Ves osrednji (starejši del) Ptuja je spomeniško zavarovan.

Kurentovanje 2015 Odvajanje in čiščenje odpadne vode na območju Ptujskega polja