SLOVENSKA MESTA IN OBČINE

mesta.slo-link.si


ZGODOVINA MEST

Škofja Loka

Slikovita Škofja Loka, ki se bohoti ob sotočju Poljanske in Selške Sore, na prehodu Sorškega polja v razgiban svet Škofjeloškega in Polhograjskega hribovja, je najbolje ohranjeno srednjeveško mesto v Sloveniji in gospodarsko, kulturno, izobraževalno in upravno središče občine Škofja Loka.


VEČ »


Maribor

Maribor je ugnezden ob reki Dravi v objemu zelenih gozdov Pohorja in slikovitih vinorodnih gričev. Spojen je s čudovitim zaledjem najvzhodnejšega koščka Alp in razgibanih Slovenskih goric ter z reko povezan z ravnico Dravskega polja.VEČ »


Skupnost občin

  

STATISTIKA

OZEMLJE SKUPAJ: 

 20,273 km2

kopno: 20,151 km2
vode: 122 km2

OBALA: 46.6 km

NAJNIŽJA TOČKA:  

Jadransko morje 0 m 

NAJVIŠJA TOČKA: 

 Triglav 2,864 m

PREBIVALSTVO:

ocena 2014: 2.061.085 


Sledite nam
SLOVENJ GRADEC


 ZGODOVINA MESTA

Koroško-štajersko mejno področje v porečju Mislinje je bilo vselej v zgodovini idilično odmaknjen svet, razložen med blago zaobljenimi pobočji in plečatimi kopami Pohorja na eni strani, ter zadnjimi obronki visokogorskih Karavank z mogočnim osamelcem Uršljo goro na drugi strani. Številna arheološka najdišča v okolici Slovenj Gradca pričajo, da je bila kotlina sredi zgodovinske Graške doline že od nekdaj pomembno naselitveno območje ob strateški poti iz osrednje Slovenije v Celovško kotlino in dalje proti severu. Rimska poštna postaja Colatioje nastala na temeljih starejšega selišča keltiziranih Ilirov pod utrjenim gradiščem na t. i. Grajskem griču. Utrjen grad je tukaj stal že konec 11. stoletja. S posredno omembo ob imenu gradnika Werianta de Greza, podpisnika ustanovne listine benediktinskega samostana v Šentpavlu v Labotski dolini, ustanove mogočnih koroških vojvod Spanheimov, izvemo, da je Grad nad današnjim Starim trgom leta 1091 poleg Rajhenburga (Brestanice) najstarejša bivalna utrdba na slovenskem Štajerskem.

VEČ>>>

STATISTIKA

Zemljevid: Najdi.si
Država: Zastava Slovenije Slovenija
Nadmorska višina: 413 m
Število prebivalcev  7612
Poštna št./pošta: 2380 Slovenj Gradec
Občina: Slovenj Gradec
Pokrajina: Štajerska (pokrajina)
Statistična regijaKoroška regija

POBRATENA MESTA

Gornji Milanovac (1972)

Česky Krumlov (1997)

Vőcklabruck (1999)

Hauzenberg (1999)

Myoko (2001)

Morphou (2008)

 

LISTINA O KULTURNEM SODELOVANJU

Bardejov, Slovaška (2009)

PREDSTAVITEV MESTA

Slovenj Gradec je sedež edine mestne občine v statistični Koroški regiji  ter pravno, gospodarsko, bančno, šolsko, informacijsko, zdravstveno, oskrbovalno, prometno središče Mislinjske doline in širšega območja statistične Koroške regije.  Starodavno mesto v kotlini med Pohorjem in Uršljo goro je tudi slovenski sinonim za kulturno središče, kjer si bogato izročilo preteklosti podaja roko s sodobnim utripom. Pretiran in v smislu vpetosti v starosvetno krajinsko podobo nesorazmeren industrijski razvoj, kakršen je v 19. in 20. stoletju zaznamoval večino slovenskih mest, je bil Slovenj Gradcu prihranjen. Nagel razvoj gospodarskih in storitvenih možnosti v zadnjih letih si je zato tukaj srečno podal roko s starodavnim duhovnim izročilom in naravnimi bogastvi v bližnji okolici urbanega središča. Zgodovinski pomniki nas na vsakem koraku povezujejo s preteklostjo in z lahkoto zazibljejo v občutje romantične nostalgije, obenem pa opominjajo, da smo le ponižni, a ponosni nadaljevalci zgodbe, ki se je začela v sivi davnini.


VEČ>>>

    MESTO PRIJAZNO INVALIDOM

Občina po meri invalidov je projekt, v katerega se je Mestna občina Slovenj Gradec skupaj z Društvom invalidov Slovenj Gradec aktivno vključila že v letu 2007. V ta namen je bila najprej izvedena okrogla miza z naslovom »Neodvisno življenje invalidov v Mestni občini Slovenj Gradec«, ki je predstavljala tudi osnovo za sprejem dveh zelo pomembnih dokumentov na ravni občine, in sicer Analize položaja invalidov v Mestni občini Slovenj Gradec ter Akcijskega načrta za neodvisno življenje invalidov v Mestni občini Slovenj Gradec za obdobje 2007-2010.


           TURIZEM V MESTU

Slovenj Gradec velja za mesto s kvalitetnim življenjskim in poslovnim okoljem, kjer turisti iščejo kulturna doživetja ob raziskovanju preteklosti.

Mesto in okolica ponujata kvalitetne nastanitvene zmogljivosti. Hotel v Slovenj Gradcu ima rešen problem lastništva, ob pomoči investitorja pa so sobe na novo obnovljene. V mestu je na voljo tudi nekaj privatnih sob. V okolici je nastala nova ponudba kmečkih turizmov, kjer negujejo tradicionalne običaje in ponujajo pristno kulinariko. Povečano je število nočitvenih kapacitet na Kopah in na letališču.

Turisti preživljajo aktiven oddih – ob mreži pohodniških in kolesarskih poti raziskujejo bogato preteklost mesta in okolice. Okolica Slovenj Gradca  ponuja čudovito naravo, najlepše gozdove v Sloveniji ter najbolj zanimive pohodniško-sprehajalne poti. Slovenj Gradec postane center pohodništva, ter zimsko-turistični center Koroške

Slovenj Gradec kot urejeno evropsko mesto kulture, zgodovinske tradicije in miru ima na voljo kvalitetne promocijske materiale, kvalitetno turistično spletno stran ter on-line rezervacijski sistem.

V mestu se skozi vse leto dogajajo številne prireditve, ena izmed njih na srednjeveško tematiko ima širši evropski značaj.

Turistični nosilci in javni sektor so povezani v turistično podjetje, ki zagotavlja skupen razvoj, promocijo in trženje turističnih programov, razvoj novih produktov ter izdelavo promocijskih materialov. Na voljo so kvalitetni turistični vodiči, tudi za tuje turiste.

Razvoj turizma v Slovenj Gradcu gre v smeri kakovostnega individualnega turizma, kjer se ponudba ukvarja s turistom kot posameznikom, poskuša biti čimbolj prilagojena željam in potrebam posameznih gostov.

Turistična ponudba Slovenj Gradca je pomemben del turističnega območja Koroške in Pohorja.

Turistična panoga na območju Slovenj Gradca je ekonomsko uspešna, privablja nove investitorje, hkrati pa je prizanesljiva do naravnega okolja in prebivalcev.